Dit is een special van PW De Gids over duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is een nachtmerrie_71 - Logo PW de Gids

Opgelost op AMT Garageforum: Kettingreactie Kia Cee’d + video

Een Kia Cee’d van 2007 met 4GH-motor houdt in bij constante snelheid. AMT Garageforumlid Nielsss89 leest foutcode P0172 uit, het MIL brandt niet. Stationair loopt de motor goed, op toeren ziet Niels met de viergastester dat de motor, zoals de foutcode aangeeft, rijk gaat draaien. Wat is er aan de hand?

Niels plaatst een topic op AMT Garageforum: “Wat me opvalt is dat wanneer ik de stekker van de nokkenasverstelling haal, alle waarden goed zijn en de motor ook goed loopt. Volgens mijn diagnoseapparaat wordt de nokkenasverstelling voor -24 graden aangestuurd, maar klopt dat?” Niels heeft al veel gecontroleerd. De MAP-sensor en temperatuursensor geven de juiste waarden. De distributietiming heeft Niels met een scope gecontroleerd, evenals de lambdasensor en het ontstekingssignaal.

Topmonteur Technicus reageert als eerste: “Staat je distributie mechanisch wel op tijd? En zit de uitlaat niet verstopt?” Niels: “Ik heb de distributietiming gecontroleerd met een voorbeeldsignaal, dit lijkt prima. Verstopte uitlaat zou kunnen, maar de motor mist geen vermogen.”

Niels sloot zijn GMTO-scope aan om de distributietiming in beeld te brengen. Het signaal leek hem goed, vergeleken met het referentiebeeld. Niels sloot zijn GMTO-scope aan om de distributietiming in beeld te brengen. Het signaal leek hem goed, vergeleken met het referentiebeeld. (klik op de foto voor groot formaat)

Nokkenastiming

Het nokkenassignaal blijft onderwerp van discussie bij verschillende forumleden. Technicus: “Waar wordt je nokkenassignaal verstuurd? Via het tandwiel? Meestal zijn deze spie-loos, en als hij iets verschoven is staat hij op de scope wel op tijd, maar mechanisch niet. Dat is wel iets om nog even op te letten”. Niels beseft dat hij alleen de inlaatnokkenastiming meet, en gaat nog eens naar de timing kijken wanneer er tijd voor is.

“Zijn je HC’s erg hoog? Is er geen lekkende injector?”, vraagt Matronix zich af. En: “Bedoel je met waarden stationair goed daar ook de gaswaarden mee?” “Stationair zijn alle waarden goed, zowel de datalijst als viergas. De HC’s zijn wisselend. 250, 400 en zelfs een uitschieter naar 2.000 bij verhoogd toerental. Start- of aanslaanproblemen zijn er niet, wel staat de Long Fuel trim op -25”, besluit Niels. Marcel9519: “En de lambdasonde? Doet die niet vervelend?” Forumlid nielsvdp: “Als de Long Fuel trim op -25% staat, geeft de PCM toch aan het mengsel te willen verarmen? De viergaswaarden zijn te rijk, dus de lambdasensor kan het haast niet zijn.”
Vraagsteller Niels: “De lambdasensor reageert gewoon goed. Ik blijf het wel raar vinden dat de nokkenasactuator veel invloed heeft. Als ik de stekker los trek, loopt de motor goed. Misschien in noodloop?”

Jarrie: “Bij noodloop krijg je bijna altijd een foutcode, daarnaast kun je het aan de parameters vaak wel zien omdat deze niet meer wijzigen. Wat betreft de distributie: heb je de juiste referentiebeelden?” Niels: “Met de GMTO-scope heb ik referentiesignalen en de ketting staat op tijd. Opvallend is dat wanneer de motor slecht loopt, de versteller -27 graden wordt aangestuurd. Stationair is de aansturing +20 graden en loopt de motor goed.”
Niels bekijkt de nokkenasverstelling nog eens en ziet bij toeval dat de massa van de motor-ECU slecht is, maar ook dit is niet de oorzaak. Wat nu?

Een lastige storing?

Vraag je collega’s om raad óf help je collega’s met jouw kennis via amtgarageforum.nl
De winnaars
Beta beloont zowel de vraagsteller als de ‘gouden tip’ met een handige imbusset. Gefeliciteerd forum-leden Nielsss89 en Tims.Ook kans maken?
Upload bij het vinden van de oorzaak van jouw storing goede foto’s bij het topic en geef aan welke reactie de gouden tip was.

Beta-inbus

Mechanische check

Autotechnicus Tims plaatst zijn eerste maar belangrijke bijdrage op het forum: “Als ik je probleem zo lees, denk ik toch dat je distributieketting is opgerekt of misschien zelfs wel een tand versprongen. Controle is vrij simpel. Als je de klepdeksel eraf haalt, kan je zo de merktekens op de nokkenassen zien. Om te controleren of de ketting alleen is opgerekt, kijk je in de frontcase aan de spannerzijde. Als je het zuigertje van de spanner goed ziet en hij er een centimeter of 1,5 à 2 uitsteekt, is het foute boel.”

Toch de ketting

Enige dagen later komt Niels met het verlossende antwoord: “Tims, je hebt helemaal gelijk. Ik heb de distributie toch mechanisch gecontroleerd en na het demonteren van de kleppendeksel zag ik het meteen, haast een wonder dat ie nog niet een tand versprongen was”.
Niels vervolgt: “Ik heb toch al aardig wat diagnoses gesteld met kettingen die opgerekt waren, maar vaak hoor je hem toch wel rammelen met een koude start, een motor die slecht loopt of het is zeker zichtbaar met de scope. Geen van deze symptomen vertoonde de motor. Al met al was het een leerzame storing. De ketting, spanner, geleiders en tandwielen heb ik vervangen. De Fuel-trim waarden zijn weer netjes en de nokkenasverstelling wordt niet meer dan 5 graden in plaats van 20 aangestuurd. Allen bedankt!”

Het topic helemaal teruglezen? Dat kan natuurlijk. Ook plaatste Niels een korte video van hoe hij de ketting aantrof:

Kettingreactie

3/3
Loading ...