Special van PW. over 'Anders Werken'

Anders managen_104

Versterk de boodschap van HR met breinkennis

Door te kijken naar hoe een collega zijn werk doet, kan een medewerker veel leren. Dit blijkt uit onderzoek naar de werking van spiegelneuronen in ons brein.

Breintraining

Deze spiegelneuronen zorgen er bijvoorbeeld voor dat we – kijkend naar de Olympische Spelen – meeleven met Dafne Schippers, Elis Ligtlee, of nu met de Nederlandse schaatsers. De spiegelneuronen lezen emoties uit, waardoor mensen de emoties van anderen ervaren. Kijken naar een collega die een klagende klant te woord staat, betekent pure breintraining. Maar ook een leidinggevende die het goede voorbeeld geeft kan een bedrijf een richting insturen zonder dat deze expliciet gaat vertellen. Kijk maar eens naar deze CEO.

Voorbeeldgedrag is behoefte medewerkers

Het is niet voor niets dat er in alle management literatuur gewezen wordt naar de rol van de leidinggevende voor het creëren van draagvlak en dan vooral in situaties dat er veranderd moet worden. Vanuit neurowetenschappelijk perspectief is dat goede voorbeeld niet zo maar iets. Het is bedoeld om de spiegelneuronen van medewerkers ‘aan’ te zetten zodat ze vast weten hoe het nieuwe gedrag er uit gaat zien. De verandering voorleven maakt het een stuk makkelijker voor medewerkers. Elke verandering heeft een enorme impact op de hersenengebieden. Er zijn gebieden zoals de amygdala die zorgen dat er vaste patronen ontstaan. Deze worden ontregeld bij verandering. Dit zorgt voor onzekerheid en een gevoel van onveiligheid bij medewerkers, immers het kan maar zo zijn dat we het fout doen. Voorbeeldgedrag van een leidinggevende kan dit deels wegnemen. Een mooie tip van Jitske Kramer over verandering organiseren op het werk is om zelfs twee leidinggevenden te hebben in tijden van verandering: een voor de voortgang van het dagelijkse werk en een om de verandering voor te leven en een nieuwe orde te creëren.

 

Dus als je de volgende keer in gesprek bent met leidinggevenden in tijden van verandering: haal dan deze blog tevoorschijn en geef aan dat voorbeeldgedrag geen wens is van HR maar een behoefte van medewerkers. En dat voorleefgedrag het makkelijker gaat maken om de hersenen van medewerkers te laten kennismaken met de nieuwe/gewenste situatie.

 

Deze blog is geschreven door Ria van Dinteren. Op het congres Anders werken wordt een sessie over beïnvloeding van het brein verzorgd. Meer info over dit congres vind je hier.

Versterk de boodschap van HR met breinkennis

7/7
Loading ...