Ook instellingen en bedrijven werden via de lockdown gesloten. De werknemer of leerling mocht niet meer naar school, kantoor of bedrijf. Sommige sectoren waren dicht, andere halfdicht. En enkele draaiden flinke overuren zoals de overheden, zorg, politie en brandweer. En de supermarkten draaiden een recordomzet.
Na de eerste schok wilden bedrijven werknemers voorlopig vanuit de eigen woning laten werken. Voorheen kon menigeen wel één dag in de week thuis werken, afhankelijk van sector en functie. Nu werd dat uitgebreid tot een volle week gedwongen thuis werken. Aan de keukentafel of op de zolderkamer ging men weer aan de slag. Dat ging Het Nieuwe Thuiswerken heten.
Dit nieuwe thuiswerken is niet in één keer toekomstproof. Er zijn momenteel verschillende aandachtspunten.
De werkgever is van oudsher verplicht te zorgen voor een veilige- en gezonde werkplek. Het coronavirus is een nieuw, nu ook aan het werk verbonden risico en moet dus in kaart worden gebracht (corona-RI&E). De werkgever moet de RIVM-maatregelen toepassen. Er zijn de 1,5-meterregel, het veelvuldig wassen van de handen, looproutes in het gebouw, eten in shifts in de bedrijfskantine, veilig gebruik van trappen en liften, vaker schoonmaken van bureaus, machines, toetsenborden en deurklinken. En minder mensen in werkruimtes. Het moeten gezonde kantoren en fabrieken worden
Een kantoortuin is een grote, open ruimte tjokvol collega’s. Tussen een blok van bijvoorbeeld 8 bureaus staan in de lengte soms wel schotjes, maar die zijn te laag en houden lawaai niet tegen. Het materiaal dempt ook niet goed. Veel mensen vinden het onprettig om in een kantoortuin te werken. Onderzoek wijst op een hoger ziekteverzuim, stress, geluidshinder, concentratie- en productiviteitsverlies. En nu komt daar de kans op besmetting bij.
Maar dat geldt ook voor werkplekken in de fabriek, in werkplaatsen of in keukens en restaurants waar mensen dicht op elkaar werken. En dan is er nog het werk waar klanten of cliënten in en uit lopen, zoals in winkels, horeca en ziekenhuizen. Kun je vanwege corona het werk zó anders organiseren, zo logistiek in elkaar zetten met minder kans op besmetting? Moeten we kantoren, fabrieken en bedrijven anders gaan inrichten?
Met het thuiswerken door corona ervaren werknemers voor- en nadelen. Voordelen zijn het vervallen van woon-werkverkeer en dienstreizen, betere concentratie, minder last van collega’s, productiever en het beter combineren van werk en privé.
Nadelen zijn er ook. Veel is goed op te lossen maar dan moet er wel geïnvesteerd worden in een goede inrichting van de thuiswerkplek. Ook een goede vergoedingsregeling is van belang. Het Nibud becijferde dat op zo’n 800 euro per jaar, exclusief apparatuur en meubilair.
Andere nadelen zijn lastiger op te lossen. Zo is er hogere werkdruk, mensen maken langere dagen, soms ook in het weekend en de scheiding tussen privé en werk raakt zoek. Een andere klacht is dat er met digitaal werken geen echt contact meer is, je elkaar ‘niet in de ogen kan kijken’ of niet ziet wat een collega bedoelt. Tenslotte is een collectieve werkplek vaak ook stimulerend; mensen hebben behoefte aan sociaal contact en een praatje. Als je fysiek door een gebouw loopt en vijf collega’s ontmoet, heb je soms aan een half woord genoeg. Binnen 10 minuten heb je zaken geregeld in plaats van veelvuldig mailen. Dat is goud waard.
Organisatiepsycholoog Aukje Nauta deed mee aan onderzoek naar thuiswerken in coronatijd, gepubliceerd in De Volkskrant. Haar conclusie was dat thuiswerken in het begin wel gaat. Maar op den duur gaat de werknemer de collega’s en het werken in groepsverband missen. Ook Mark van Vugt, hoogleraar psychologie van de Vrije Universiteit van Amsterdam, betoogt dat. Hij pleit voor een ‘hybride werkmodel’ met het kantoor als ontmoetingsplek.
Al met al zouden bedrijven en kantoren hun inrichting moeten aanpassen aan een nieuwe functie. Corona blijft nog een poos onder ons. De werkende mens heeft behoefte aan meer dan geïsoleerd achter een beeldscherm of werkbank te staan. Het kantoor kan wellicht meer een ontmoetings-, leer-, brainstorm- en vergaderfunctie krijgen. Een combinatie van twee dagen thuis werken en drie in het bedrijf lijkt beter te werken. Met goede roosters kan straks iedereen weer in het bedrijf terecht.
Al 18 jaar hét nationale VGWM-congres voor de ondernemingsraad
Tijdens de 18e editie van dit congres praten onze experts je - dit keer volledig online - helemaal bij over alle belangrijke VGWM-onderwerpen.
Meld je aan voor de online editie van de kwalitatief de beste dagen voor jouw VGWM-commissie!
Save the date 9, 10 en 11 maart 2021