Volkswagen had in de Arteon feitelijk de primeur: rijassistentie die een flinke stap in de autonomie bewerkstelligt door gebruik te maken van de navigatie ‘map data’. Het resultaat is indrukwekkend. De nieuwe S-Klasse overtroeft hem met een nog verfijnder werkend systeem dat het begrip ‘zelfrijdend’ dichter benadert.
Mercedes laat zijn kopers langzaam wennen aan steeds verdergaande semi-autonome rijfuncties én aan de instrumenten en bedieningselementen die daarbij horen.
In het linker van twee breedbeeldschermen achter het stuur en via het head up display zie je met icoontjes hoe het rijhulpsysteem in actie komt. Bijvoorbeeld hoe de auto afremt voor een naderende bocht die je zelf misschien nog niet eens ziet. Ook een automatisch uitgevoerde baanwissel of inhaalmanoeuvre heeft zijn eigen signaal.
Het lijkt overdreven, maar zeker in een auto als deze S-Klasse lijkt alles met alle hulpfuncties ingeschakeld allemaal zo vanzelfsprekend te gaan dat je bijna zelf vergeet om over je schouder te kijken.
De auto remt af bij het naderen van een stadsgrens of een 100 kilometerzone |
Vanzelfsprekend is ‘zelfrijdend’ in dit geval nog steeds een relatief begrip, maar de technische evolutie is indrukwekkend en gaat dus een stap verder dan in de toch redelijk jonge E-Klasse.
Dat die ontwikkeling ook nu voortgaat, bewijst de test die Daimler in samenwerking met Bosch in zijn Stuttgarter museumgarage uitvoert: ‘Automatisch Valet Parking’, waarbij de auto zichzelf echt parkeert en na een oproep via je smartphone ook zelfstandig naar de rijder op het ‘pick-up- punt’ bij de ingang terugkomt. Naar verluidt begin 2018 serierijp. Saillant detail: een parkeergarage zou met die techniek 20 procent meer auto’s op een daarvoor toegerust oppervlak kwijt kunnen.
Om te ervaren hoever de zogeheten Drive Pilot zich nu al richting autonomie beweegt, lieten we de S-Klasse op een lange testroute in het grensgebied van Zwitserland en Beieren op snelwegen en provinciale wegen zoveel mogelijk zelf zijn gang gaan. Een kilometer of honderd zelfs.
Je blijft vanzelfsprekend alert om in te grijpen, maar in feite was er maar één moment dat we dat daadwerkelijk moesten doen. Het systeem weet kennelijk nog geen weg, letterlijk, met situaties waar witte en gele wegbelijning in een Bau-stelle door elkaar lopen. Een aandachtspunt voor een komende softwareversie.
Scherpere bochten blijven handwerk |
In vrijwel alle andere opzichten kan de Mercedes het werk zelf doen. Waarbij een tikje op de minuscule aanraakgevoelige oppervlakjes op het stuurwiel voldoende is om de elektronica te laten weten dat je als bestuurder nog alert bent. Je kunt die mini-pads ook gebruiken om het menusysteem met de handen aan het stuur te bedienen.
De meest intrigerende nieuwe techniek is de integratie van het navigatiesysteem met de sensoren. Drie nieuwe generatie radarsystemen, een eveneens nieuwe hoge resolutie stereocamera en ultrasoonsensoren geven een video- en virtueel beeld van alles wat rondom de auto gebeurt.
Geef een korte tik tegen de richtingaanwijzer om een baan op te schuiven of in te halen en de S neemt tien seconden om schuin achteruit en vooruit te kijken en verrassend beheerst van baan te wisselen en gas te geven. Of hij wacht toch even omdat het niet veilig is en probeert het tien tellen later nog eens.
De onzekerheid die je bij de E-Klasse nog voelde, is verdwenen. Soms wenst de techniek niet mee te werken en blijkt dat bijvoorbeeld uit het feit dat de navigatie het systeem vertelt dat het een tweebaansweg met tegenliggers betreft. Of dat er een wegversmalling nadert.
Het systeem weet aan de hand van de beeld- en digitale kaartinformatie, eventueel online vanuit een speciale server ververst uit ‘de Cloud’, waar de auto is, op welk type weg hij rijdt, welke snelheid ter plaatse en kort vooruit geldt, of er tegenliggers zijn en of er een inhaalverbod geldt. Ook met nog onzichtbare zijwegen houdt het systeem rekening.
De beide multi-modusradars achterop kijken 80 meter achteruit met een kleine openingshoek en over een brede hoek tot 40 meter naast de auto. Autonomiefuncties vragen kennelijk meer technische inspanning achter de auto, dan de ‘klassieke’ systemen voor intelligente cruisecontrol en remassistentie.
In de neus zit een multi-modusradar die tot 250 meter ver vooruitkijkt en de eerste 70 tot 90 graden breed ziet. Tot een meter of vier afstand kijken ultrasoonsensoren rondom rond, terwijl de stereocamera bij de binnenspiegel bij voldoende zicht natuurlijk ook een hoofdrol speelt. Hij geeft tot een halve kilometer zinvolle informatie en kan tot 90 meter afstand in 3D, met een ingeschatte afstand en hoogte, de situatie beoordelen.
Toch speelt ook de kaartinformatie een sleutelrol, zo merk je. Vooral wanneer de navigatie actief is en dus een route uitgestippeld heeft. De auto kent de snelheid op het wegdeel en remt af bij het naderen van een stadsgrens of bijvoorbeeld bij een 100 kilometerzone. Zo nu en dan word je ook geattendeerd op een afslag, naderende T-splitsing of rotonde, omdat de auto al zelf vertraagt. Als alles vrij is, hoef je eigenlijk alleen maar te sturen, de techniek accelereert daarna zelf weer de bocht uit.
Lichte koersveranderingen zoals doorlopende bochten of een afrit op de snelweg kan hij doorgaans zelf uitvoeren, inclusief tijdig afremmen. Scherpere bochten blijven handwerk. Vanzelfsprekend hou je het stuurwiel normaal gesproken gewoon vast, maar het gaat in dit geval om een test van de ultieme mogelijkheden.
Die zijn niet zelden verrassend goed. Zo slingert de S zich moeiteloos vrijwel zelfrijdend over slingerende secundaire wegen in Beieren. Met nu en dan een tikje op die gevoelige stuurvlakjes. Hij remt af, stuurt netjes in en volgt aardig strak het verloop van de bocht.
Kennelijk komt de deelname van Mercedes in Nokia’s Here-kaartdata (Daimler is mede-eigenaar) hier helemaal tot zijn recht.
Lastig zichtbare wegbelijning is een veel minder groot probleem geworden en de auto ‘zoekt’ niet meer in de besturing tussen de strepen op de weg, zoals andere automodellen die alleen op sensorbasis werken. Doorlopende bochten worden in een ietwat statig S-Klasse-tempo genomen, maar na het inschakelen van de sport-modus remt hij later en accelereert na de bocht harder door.
Bovendien kun je de techniek instrueren om er overal een zelf gekozen aantal kilometers per uur bovenop te zetten.
Ook grotere rotondes regelt hij qua snelheid zelf, maar in dat geval ‘ziet’ de auto medeweggebruikers pas als ze dichtbij zijn of echt voor of achter je rijden. Toch maar zelf sturen en een voet bij de rem dus. Zelfs in onze testsessie.
Nieuwe M256 zescilinder met 48 V |
In eerdere AMT-artikelen stelden we de nieuwe generatie S-Klasse-motoren al voor. Als je kijkt naar innovatie, springt de M256 er bovenuit: een nieuwe 3-liter zescilinder-in-lijn krachtbron (320 kW en 520 Nm), die zijn primeur krijgt in de S500. Belangrijke details zijn daarbij de stap van V-motor naar zescilinder-in-lijn, de eerste toepassing van een 48 volt boordnet en een groot aantal technische oplossingen die daarvan profiteren.
De geïntegreerde startergenerator levert kortstondig 250 Nm extra trekkracht (en 16 kW vermogen) bij het ‘aanzetten voor een sprintje’ en speelt ook een sleutelrol in de Eco-modus. Een tweede elektrisch aangedreven turbo zorgt bij het op gang komen dat turbotraagheid wordt voorkomen. Nog een belangwekkend detail: Mercedes gebruikt het 48 volt-systeem ook voor de aircocompressor en de traploos geregelde (900 watt) waterpomp, zodat aan de voorzijde geen aandrijfriemen nodig zijn. De krachtbron oogt verrassend kort en compact. En is daardoor ook stiller.
Meer comfort door 48VEen eerste rij-indruk met de S500 bewijst dat het concept indrukwekkend functioneert. Op 48 volt start de motor in stop-startmodus zo snel en wordt zo rap op werktoerental getrokken dat je niet merkt dat in er het vooronder iets bijzonders aan de hand is. Je moet op de toerenteller kijken om te zien of hij wel of niet loopt. Vervolgens accelereert hij met een souplesse en raffinement die een V8 of meer doen vermoeden. Accelereer voluit en je hoort wel wat van het karakteristieke zescilindergeluid. De achterbanden hebben hoorbaar moeite om de kracht op het wegdek over te brengen. Zo valt ook niet te bespeuren wanneer de elektrische turbo zijn werk overdraagt aan de uitlaatgasturbo. En waar de ISG naar de achtergrond treedt. Naadloos, dat is nog de beste omschrijving. Dat geldt overigens ook voor de enorme spreiding die de 9-versnellingsbak biedt. Overigens schakelt de motor zichzelf in Eco-modus op constante snelheid waar mogelijk uit, om te ‘zeilen’ met ontkoppelde aandrijfas. Dat doet hij mede op basis van info uit de navigatiekaart. In dit geval schakelt de motor dus echt geheel uit en houdt de ISG er decent de snelheid in, tot de 1 kWh lithium-ion accu een bepaald niveau van ontlading bereikt.
S500 wordt (nog) niet geleverdHeel eerlijk gezegd: we bespeurden dat laatste eigenlijk pas toen een technicus ons tipte om er via de dashboardinfo op te letten. De 48 V-techniek helpt natuurlijk ook mee om met de ISG als generator efficiënt energie terug te winnen. Zelfs 80 procent, claimt Mercedes. Lijkt optimistisch, maar het goede nieuws is dat er nogal wat energie vrijkomt als je ‘twee ton plus’ afremt. Merkwaardig detail: de S500 wordt in ons land vooralsnog niet geleverd. Ook niet in Amerika trouwens. Men vindt het prijsverschil met een V8 te klein, zegt de importeur. Lees: men verwacht dat dan al gauw toch de V8 wordt gekozen. In het veen kijkt men niet op een turfje…, dus telt het feit dat de S500 zo’n 1 op 15 verbruik kan halen wat minder mee. |
Overigens is er nog een andere informatiebron voor de auto: de standaard Car-to-X-communicatie via het mobiele netwerk en een server. Het systeem weet waar je bent en detecteert een crash via g-sensoren en airbags, maar ook het inschakelen van waarschuwingsknipperlichten als een gevaarpunt voor achteropkomend verkeer.
Een personal trainer in het dashboard laat je negen verschillende oefeningen doen |
Hij veronderstelt dat er zware regen is bij het inschakelen van de snelste wisserstand, geeft een waarschuwing voor mist aan de server door wanneer de betreffende lampen worden aangezet en detecteert gladheid via het ABS/ESP-systeem.
Naderend verkeer krijgt via de server een waarschuwing, onder andere met een icoontje in hun navigatiebeeldscherm. Tenminste, als de auto is voorzien van eenzelfde of compatibel Car-to-X-systeem natuurlijk. Nu we het toch over veiligheid hebben: nieuw in de S-Klasse is ook Pre-Safe Sound. Wanneer het systeem een onvermijdbare botsing signaleert, wekt de techniek vlak voor de klap een 80 decibel sterke ‘roze ruis’ op via een speciale chip en de geluidsinstallatie. Dat wekt in het oor een spierreflex op. Die vermindert gehoorschade door de klap en door de drukgolven van de airbags. Ook de E-Klasse heeft dat inmiddels aan boord.
Wellness op wielen |
Een andere S-Klasse wereldprimeur is ‘Energizing Comfort’, dat in zeker zin doet denken aan de integratie van alle mogelijke veiligheids- en rijhulpsystemen in de Mercedes. In dit geval integreert het een range van interieurcomfortsystemen om zes verschillende, tien minuten durende programma’s aan te bieden. Wellness op wielen, zou je bijna zeggen.
Het combineert massage, verwarming en ventilatie in de stoelen met de klimaatregeling, cabineflagrance en ionisatie, de in secties verdeelde interieurverlichting (met een ongekend kleurenscala) en de muziekinstallatie. Om met die laatste te beginnen: het systeem selecteert op de harddisk geladen muziek, maar kan ook jouw eigen bibliotheek analyseren om nummers met het passend aantal beats per minuut te kiezen. Sfeerbepaling met licht en geurKies uit vijf sfeertekeningen (welzijn, vreugde, warmte, vitaliteit en verfrissend) bijvoorbeeld de laatste en muziek, groenblauwe lichteffecten en een verkoelende bries en geureffecten brengen je volgens Mercedes naar de kust. Waarvan akte. Er is zelfs een ‘trainingmodus’ waarbij een personal trainer in het dashboard je negen verschillende oefeningen laat doen. Buik intrekken, schouders rollen, dat werk. Leuk om even aan te horen, maar als je onder het rijden even niet kan vinden hoe je uitzet… Hoe dan ook: binnenkort ‘in een theater in uw buurt’, want je kunt op je vingers natellen dat het net als de 48-volttechniek naar betaalbaarder modellen omlaag zal druppelen. Dat laatste kan in bijvoorbeeld een E- en wellicht C-Klasse wel eens voor nieuwe verhoudingen gaan zorgen. |